De betekenis van de meridianen


Een meridiaan is een uiterst sterk geconcentreerde Qi stroom. Deze wordt uitwendig opgeladen met energie uit de omgeving en de natuur,  en inwendig door het voedsel dat we gebruiken. Ook de toestand van de psyche is hierbij van groot belang. Meridianen kun je zien als een soort netwerk van energie die het hele lichaam voeden. Via de energiebanen wordt ons lichaam voorzien van levensenergie. Iedere meridiaan is verbonden met een orgaan en een heel orgaansysteem. Samen vormen zij een onscheidbaar geheel. Een probleem van een orgaan kan de bijbehorende meridiaan aantasten en andersom. Maar het probleem kan uiteraard ook alleen in de meridiaan of alleen in het orgaan zitten. Meridianen zitten aan de oppervlakte, terwijl de organen in het interne deel van het lichaam zitten.

Binnen de meridianen stroomt de energie volgens vaste patronen, zoals een bron ontspringt en vervolgens een beek wordt, een rivier wordt en naar de zee stroomt, gebeurt dit ook binnen de meridianen. Dit proces gebeurt volgens de analogie van de 5 elementen. Op elke meridiaan kennen we dus dan ook Hout, Vuur, Aarde, Metaal en Water-punten. Is er een verstoring van een meridiaan-energie, dan kan die veroorzaakt worden doordat er in een voorliggend systeem iets fout is gegaan. Een tekort aan energie kan veroorzaakt worden doordat de meridiaan niet goed gevoed wordt door de voorliggende fase. Ook het omgekeerde kan het geval zijn: een overdaad aan energie in de ene fase veroorzaak een volte in de volgende. Stagnerende Lever-Qi kan bijvoorbeeld leiden tot blokkades van de Hart-energie (hartkloppingen, hoge bloeddruk, hartinfarct). De klachten uiten zich dan op hart-niveau, maar kunnen alleen goed behandeld worden als de Lever-Qi ook behandeld wordt.

Door het behandelen van de meridianen en bepaalde meridiaan-punten op ons lichaam kunnen lichamelijke en geestelijke klachten verholpen worden. Door regelmatig een meridiaan behandeling te ondergaan wordt de algehele gezondheidstoestand positief gestimuleerd.