Long en ademhalingsproblemen


Adem verbindt de mens met het fysieke leven. Door de ademen krijgt de mens energie en vitaliteit. Waar leven is, is energie en waar energie is, is beweging. Leven, energie en beweging zijn essentieel voor vitaliteit. Een goede ademhaling is hierbij onmisbaar. Hoe dieper iemand ademt, hoe dieper hij contact maakt met zijn gevoel en levenslust. Vitaliteit is sterk verbonden met de hoeveelheid energie die iemand tot zijn beschikking heeft. De ademhaling speelt hierbij een belangrijke rol. Het is niet alleen zuurstof die je inademt, maar ook de levensenergie, prana of Qi.  Het lijkt raar, maar slechts weinig mensen kunnen echt goed ademen. De meeste fysieke of psychische kwallen zijn terug te voeren op een slechte ademhaling. Door correct te ademen kunnen aandoeningen worden afgezwakt of zelfs worden vermeden, zoals bijvoorbeeld maagzweren, angst en paniekaanvallen, maar ook ruggengraatstoornissen enz.

Lichamelijk heeft het middenrif, als belangrijkste ademhalingsspier, veel invloed op de gezondheid. Als het middenrif soepel meebeweegt met de ademhaling, worden alle buikorganen gemasseerd, waardoor de spijsvertering gunstig wordt beïnvloed. De beweging van het middenrif ondersteunt daarnaast het hart bij zijn pompwerking en heeft het een aanzuigende werking op de lymfestroom, waardoor afvalstoffen sneller worden afgevoerd. Ook emotionele factoren hebben invloed. Emotionele indrukken kunnen toelaten, verwerken en weer uitdrukken zorgen voor een natuurlijke stroming van energie.

De voetreflextherapie heeft veel invloed op de ademhaling. Vanuit het gegeven dat de slijmvliezen van de longen en de darmen met elkaar verbonden zijn en er een relatie bestaat tussen de huid en de longen (samenhang tussen eczeem en astma) wordt er tijdens de reflextherapie veel aandacht besteed aan de darmen, de longen, de huid en het gehele lymfesysteem.

Indicaties voor behandeling kunnen o.a. zijn:

–        Astma
–        Bronchitis
–        Hyperventilatie
–        Allergieën
–        Pseudo kroep
–        Benauwdheid
–        COPD

 ‘De pas vertragen en iedere seconde, iedere ademhaling proeven, dat is genoeg’

Thich Nath Hanh