Hart & vaatziektes


Hart & bloedvaten zijn onafscheidelijk met elkaar verbonden. Zowel anatomisch als fysiologisch vormen zij een onverbrekelijke eenheid. De gemeenschappelijke functie van hart en bloedvaten is het transporteren van het bloed, dat dankzij de regelmatige samentrekking van de hartspier tot in de kleinste hoekjes van ons lichaam kan worden gebracht.

Het hart is het centrum van het voelen, het neemt waar en heeft gevoelens. Via de verbinding tussen het emotioneel brein en de ‘kleine hersenen’ van het hart beïnvloedt het hart onze hele fysiologie. ‘Leven vanuit je hart’ wordt gekenmerkt door vreugde, enthousiasme, passie en vitaliteit. Iemand kan bruisen en tintelen van levenslust. Het ritme van de hartslag gaat vanzelf mee met hoe iemand zich voelt. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat het hart eerder reageert op externe prikkels dan de hersenen. Het hart communiceert met de hersenen via de variatie van het hartritme en beïnvloedt op die manier het hele lichaam.

Tijdens het “vertaalproces” van lichaam naar geest, is het lastig waarnemen wat precies goed voor je is wanneer er veel ruis is, wanneer het een drukte van belang is in je hoofd. Goed bedoelde innerlijke adviezen en discussies  lijken soms over elkaar heen te struikelen over wat te doen om weer op de goede weg te komen. Er is vaak teveel denken, teveel onrust. En voordat je het weet heb je niet goed gehoord of waargenomen wat het lichaam wil en raak je nog verder van huis (lees je hart!). Om bewust te kunnen luisteren en te kunnen waarnemen wat je precies nodig hebt kan de ontspanning van voetreflexologie wonderen verrichten.

Indicaties voor behandeling kunnen o.a.zijn:

–        Hoge of lage bloeddruk
–        Aambeien
–        Hartkloppingen
–        Hartritmestoringen
–        Angstaanvallen
–        Hartepijn